11 жовтня 2023, 09:53, Земля

Заміновано 30% українських земель: експерт розповів, як держава вирішує проблему

Зараз в Україні потенційно замінованою залишається 603 тисячі кв. км, включаючи акваторії морів, що становить близько 30% території держави. Про це повідомив Богдан Драп’ятий, заступник міністра внутрішніх справ України, пише ZN.UA.

Він розповів, що Центр гуманітарного розмінування в Україні створили, щоб налагодити взаємодію між донорами фінансової та технічної підтримки. Богдан Драп’ятий зазначив, що пріоритетність розмінування територій після звільнення визначають представники військових адміністрацій.

Заступник міністра додав, що у цій сфері місцева влада і сили оборони ведуть найбільш тісну співпрацю на звільнених територіях. Богдан Драп’ятий розповів, що з Україною діляться досвідом інші країни, які пережили бойові дії і теж стикнулися з проблемою розмінування. Серед них: Косово, Грузія, Азербайджан, Північна Македонія, Хорватія.

Із часів Другої світової війни така ситуація — безпрецедентно масштабний і складний виклик для всього сектору безпеки та оборони України і міжнародної спільноти. В органах системи МВС розмінування проводять Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Національна поліція України та Національна гвардія України. Уряд утворив Центр гуманітарного розмінування», – сказав Богдан Драп’ятий.

Як писав AgroPolit.com, Україна через війну втратила 24% агроекспорту. Також Ізраїль допоможе Україні з розмінуванням сільськогосподарських земель.

в