11 жовтня 2023, 08:30, Торгівля

Польща побудує термінал для транзиту українського зерна

В умовах позову України проти зернової заборони, Польща вирішила побудувати зерновий термінал, щоб використовувати його для поліпшення транзиту українського зерна. Про це заявив міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Роберт Телус.

Він повідомив, що майбутній порт планують побудувати в Гданську. Для реалізації проекту угоду підписано між Державною агропродовольчою інвестиційною компанією і портом Гданська.

Роберт Телус додав, що відсутність поставок аграрної продукції в африканські країни вигідна путіну. Слід зазначити, що Польща вирішила продовжити заборону на ввезення зерна з України, незважаючи на рішенню Єврокомісії.

Рішення польської влади почало діяти 16 вересня. У відповідь українська сторона подала позов до Світової організації торгівлі проти Польщі, Угорщини та Словаччини через зернову заборону. Пізніше Польща почала вимагати у України відкликати позов на зернове ембарго. Заступник міністра економіки України Тарас Качка сказав, що українська сторона шукає політичне рішення зернового конфлікту.

Нарешті у нас буде зерновий термінал. Створення подальших коридорів солідарності, які дозволять транспортувати українське зерно морем, дуже важливе», – зазначив Роберт Телус.

Як писав AgroPolit.com, зернові суперечки між Україною і країнами ЄС вдасться вирішити за кілька тижнів. Також Польща не скасує заборону на агроекспорт, навіть якщо Україна відмовиться від позову до СОТ.

в