10 жовтня 2023, 11:25, Харчова безпека

Аграрна реформа від РНБО – Зеленський озвучив уряду та аграрним відомствам план розвитку продбезпеки  України

Президент Володимир Зеленський озвучив план аграрних заходів для Кабміну, Мінагрополітики, Держпродспоживслужби та НААН, ввівши в дію пішення РНБО  «Про стан забезпечення продовольчої безпеки». Це випливає із оприлюдненого на його сайті відповідного указу.

Тож, дане рішення РНБО  передбачає такі аграрні заходи з боку КМУ:

  • протягом місяця активізувати співпрацю із Всесвітньою продовольчою програмою ООН щодо отримання допомоги вразливими верствами населення, особливо тим, які постраждали внаслідок війни, руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • спільно з обласними військовими адміністраціями, органами місцевого самоврядування, представниками аграрного бізнесу у місячний строк мають розробити план заходів із відновлення аграрного виробництва на деокупованих територіях, що передбачатиме, зокрема, заходи щодо сприяння безперешкодному постачанню агровиробникам деокупованих територій матеріалів, необхідних для ведення сільськогосподарської діяльності.
  • забезпечити безперебійне постачання питної води населенню та виробничим підприємствам АПК у населених пунктах, що опинилися в зоні катастрофи
  •  розробити план водопостачання до Криму після його деокупації.
  • підготувати план фінансової допомоги для українських аграріїв, які постраждали через війну. 

Міністерству аграрної політики та продовольства України доручено:

  • за 2 місяці опрацювати питання здійснення форвардних державних і місцевих закупівель сільськогосподарської продукції нового врожаю з метою задоволення потреб внутрішнього ринку у соціально важливих харчових продуктах і біоенергетичній сировині.
  • створити умови для розвитку молочного скотарства у фермерських господарствах, впровадити механізми державної підтримки аграріїв.
  • Разом з Міністерством економіки України, Міністерством фінансів України, Національною академією аграрних наук України, Національним інститутом стратегічних досліджень підготувати у тримісячний строк програми відродження підприємств харчової та переробної промисловості шляхом кластерної організації виробництва на рівнях громади, району, області та держави в цілому.

Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів:

  • підготувати у двомісячний строк план заходів щодо удосконалення системи державного контролю за утилізацією харчових відходів і відходів тваринного походження.

Національній академії аграрних наук України рекомендовано:

  • до 1 грудня 2023 року в тематиці наукових досліджень передбачити створення нових та удосконалення наявних вітчизняних конкурентоспроможних засобів захисту сільськогосподарських тварин, що забезпечать 35-40 % імпортозаміщення.

Нагадаємо, що аналіз агросектору України під час війни дивіться детально у інфографічному довіднику за 2023 рік.
 

в