9 жовтня 2023, 09:06, Агрохімія

Обов'язкове страхування при випробуваннях ГМО та зберіганні зерна можуть скасувати

В Україні пропонують скасувати зайві вимоги про обов'язкове страхування випробування та транзитну переміщенням ГМО продукції. Така ініціатива надійшла від Міжвідомчої робочої групи (МРГ) у складі Мінекономіки України. Про це повідомила прес-служба Мінекономіки.

«Ідеться, зокрема, про скасування обов'язкового страхування діяльності, пов'язаної з генетично модифікованими організмами. Зокрема, з їх випробуванням та транзитним переміщенням (адже підприємці попередньо проводять дослідження безпечності ГМО, а підрахувати ризик від їх вивільнення неможливо)», —  наголошують у Мінекономіки України.

 Міжвідомча робоча група також рекомендувала скасувати обов'язкове страхування зерна, прийнятого на зберігання за простим або подвійним складським свідоцтвом, від ризиків випадкової загибелі, пошкодження або втрати. Підстава – страхування зерновим складом своїх же ризиків має здійснюватися добровільно, адже вказувати підприємству, в даному випадку зерновому складу, коли і в яких випадках йому страхувати свої зобов'язання, не є доцільним.

Нагадаємо, що нещодавно Президент України Володимир Зеленський підписав закон №5839 що стосується регулювання виробництва ГМО-продукції. Паралельно європейські компанії почали активно страхувати зернові вантажі в рамках зернового коридору з Україною.

 

в