8 жовтня 2023, 13:04, Торгівля

Позов до СОТ: Україна відреагувала на заяву Польщі

Україна шукає політичного рішення зернового конфлікту з польською стороною, незважаючи на різкі заяви партнерів. Про це повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка на телемарафоні.

Він підкреслив, що зараз кожне висловлювання з української сторони сприймають у контексті виборів, оскільки вони в Польщі мають відбутися за тиждень. Слід зазначити, що Європейська комісія у вересні скасувала обмеження на експорт українського зерна до Словаччини, Угорщини, Румунії, Болгарії та Польщі. Всупереч рішенню Єврокомісії Польща в односторонньому порядку заборонила ввезення української агропродукції.

Насправді є велика робота з пошуку рішення. Очевидно, що скарга до СОТ втратить свій сенс після того, як польська влада скасує свою національну заборону. Вони це чудово розуміють. Очевидно, що після 15 жовтня ми матимемо можливість для нормальної міжурядової дискусії. Ми всі пропозиції щодо врегулювання цього питання польській стороні передали. І ми швидше очікуємо реакції на той механізм верифікації моніторингу, який запровадила українська сторона, ніж дискусії щодо скарги до СОТ. Ми завжди вважали, що скарга до СОТ — це останній інструмент у разі, якщо нам не вдасться знайти якогось розуміння», – сказав Тарас Качка.

в