6 жовтня 2023, 14:32, Логістика/Техніка

Атакуючи порти рф знищили 60 тис т зерна, але Україні вдається відновити судноплавство

Незважаючи на розвиток сухопутних коридорів, першочерговою задачею України є відновлення судноплавства через порти в Чорному морі для експорту зерна. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Качка, пише Укрінформ.

Ще одним важливим напрямком роботи заступник міністра назвав розвиток коридорів солідарності з оптимізацією логістичної інфраструктури на Дунаї та збільшенням пропускної спроможності морських портів Румунії.

Спікер нагадав, що одним з пунктів мирного плану Володимира Зеленського є забезпечення продовольчої безпеки.

Вже три порти відкриті для заходу й виходу торгових суден, це було публічно оголошено. Ми вже маємо десятки суден, що прибули в Одесу та вийшли з неї безпечно, за підтримки та нагляду з боку наших військових — з безпекових причин. І це дійсно є показовим. Ми поступово відновлюємо судноплавство і пряме сполучення з українськими портами. Сподіваємося, що далі буде більше. Для нас це є «планом А», щоб відновити логістику. Ми маємо дуже добрий план дій, як збільшити такі спроможності. Частина завданої шкоди, яка вже підрахована, окрім фізичних руйнувань, становить понад 60 тисяч т зерна», – сказав Тарас Качка.

Як писав AgroPolit.com, російські окупанти прагнуть замінувати новий зерновий коридор України. Також новим зерновим коридором планують відправити 20 кораблів.

в