6 жовтня 2023, 13:20, Торгівля

Польща не скасує заборону на агроекспорт, навіть якщо Україна відмовиться від позову до СОТ

Україна призупинила розгляд скарги Світовою організацією торгівлі проти Польщі, але якщо вона навіть його повністю відмінить, польська сторона не дозволить експортувати зерно. Про це заявив речник уряду Польщі Пьотр Мюллер, повідомляє RMF FM.

Він повідомив, що наступного тижня будуть продовжені переговори з Україною стосовно аграрного експорту. Пьотр Мюллер додав, що у польської сторони поспіху нема, оскільки на даний момент агроринок Польщі забезпечений.

Речник уряду Польщі підкреслив, що діючи правила дозволяють польській стороні використовувати застереження про безпеку та захищати ринок в аграрній сфері.

Ми знаходимося в постійному діалозі з українською стороною, але, кажучи прямо, я не очікую тут якогось істотного прориву найближчим часом, тому що це складне питання. Зрештою, ми вимагаємо відкликання скарги, а не призупинення провадження. Це хороший крок, але недостатній. Про скасування зернового ембарго взагалі не йдеться. Насправді, кожного тижня є переговори міністра Телуса з цього приводу, тому я думаю, що будуть переговори про це питання також наступного тижня. З точки зору переговорів, ми не відчуваємо певного тиску в часі, тому що наш аграрний ринок зараз забезпечений», – сказав Пьотр Мюллер.

Як писав AgroPolit.com, польська сторона не розуміє, що Україна має на увазі під призупиненням скарги в Світову організацію торгівлі і вимагає відкликати позов. Також Молдова погодилась ліцензувати експортований з України соняшник

в