5 жовтня 2023, 16:51, Логістика/Техніка

Польща пообіцяла не перевіряти українську агропродукцію, що йде до литовських портів

Польська сторона погодилась не проводити додаткові перевірки на кордоні аграрних вантажів, що прямують з України до литовських портів. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Микола Сольський на телемарафоні.

Міністр підкреслив, що польська сторона і раніше зазначала, що український план агроекспорту заслуговує на увагу і має бути розглянутий. Слід зазначити, що напередодні глава Міністерства закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомив про відкриття нового коридору для транспортування української агропродукції в порти Балтії. Також Греція пообіцяла надати Україні альтернативний маршрут для транспортування зерна через свої порти.

З польським міністром остання зустріч у нас була у вівторок зранку. Вона була спільна з литовським міністром. Ми погодили, що контроль вантажів зернових і інших продуктів, які перетинають україно- польський кордон, але ідуть в литовські порти, Вони йдуть без особливих зупинок на польско- українському кордоні. І три види контролю — ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль — переносяться вже в порти. Це один з моментів, який допомагає розгрузити кордон. Але я би польську сторону не підганяв. У них через тиждень вибори. Ми всі можемо пригадати що це таке», – заявив Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, у Польщі звинувачують правлячу партію у співпраці з імпортерами зерна. Також російські окупанти прагнуть замінувати новий зерновий коридор України.

в