5 жовтня 2023, 11:06, Торгівля

У Румунії оприлюднили варіант обмежень на український агроекспорт

Імпорт агропродукції з України Румунія дозволила тільки власним переробникам і фермерам на підставі урядових ліцензій. Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства та розвитку села Румунії.

Запропонований румунською стороною проєкт надзвичайної постанови дає змогу місцевим економічним операторам імпортувати чотири види агропродукції, які раніше знаходилися під забороною: пшениця, кукурудза, насіння ріпаку та соняшнику.

Рішення, прийняте Румунією, передбачає, що виключно румунські підприємці, які працюють у відповідних галузях зможуть отримати дозвіл на ввезення аграрної продукції з України.

Зокрема, імпортувати агротовари з України дозволили виробникам олій, жирів, борошномельних продуктів, препаратів для годівлі тварин, фермерам, які займаються тваринництвом.

Імпортувати дозволили: подрібнене або неподрібнене насіння соняшнику, подрібнені або неподрібнені ріпак або дикий ріпак, кукурудза та пшеницю.

Імпорт зерна з України та Республіки Молдова буде дозволений тільки румунським фермерам і переробникам і буде можливий тільки на підставі ліцензії. Як ми й обіцяли, ми захищаємо румунське виробництво і працю румунських фермерів», – зазначив міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу.

Як писав AgroPolit.com, Україна готова до компромісу з Польщею у питанні експорту зерна. Також Греція приєднується до транспортування українського зерна.

в