4 жовтня 2023, 15:40, Торгівля

Зерновий скандал між Польщею та Україною вигідний виключно путіну

Зернова суперечка між Україною та Польщею грає на руку путіну, тому європейські лідери повинні діяти швидко, щоб її вирішити. Про це повідомляє Bloomberg.

Блокування рф морських шляхів у Чорному морі та її атаки на порти на Дунаї змусили Україну використовувати повільніші та дорожчі сухопутні маршрути для доставки життєво важливих експортних товарів на ринки.

Євросоюз відмовився від квот і тарифів на українську агропродукцію після вторгнення рф, але потік імпорту в східні країни викликав обурення серед місцевих фермерів. У травні під тиском низки європейських держав Єврокомісія ввела тимчасову заборону на продаж українського зерна в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Тим часом високий урожай в рф допоміг ще більше знизити ціни на пшеницю. Коли закінчилася заборона, Євросоюз відмовився від закликів продовжити її, що підвищило перспективу нового сплеску імпорту.

Час був невдалим для правлячої польської партії «Право і справедливість», яка покладається на голоси сільських жителів і очікує виборів. Вона пообіцяла кинути виклик Євросоюзу і зберегти заборону, що змусило Україну подати скаргу до Світової організації торгівлі та поставити під сумнів солідарність Польщі з Україною. Ця суперечка не вигідна нікому, крім путіна.

Як писав AgroPolit.com, в росзмі з’явилася інформація про відновлення зернової угоди. Також незважаючи на падіння українського агроекспорту, зерно у світі подешевшало найбільше за 14 років.

в