4 жовтня 2023, 14:30, Харчова безпека

В росзмі з’явилася інформація про відновлення зернової угоди

Російські пропагандисти стверджують, що в Стамбулі міністри оборони Туреччини, України та рф парафовали договір про експорт зерна. Про це повідомляє Lenta.ua, посилаючись на російські змі.

За цією версією рф має повернутися до зернової угоди вже 5 жовтня. Росіяни стверджують, що 3 жовтня головний переговорник рф з питань зернової угоди, обміну полоненими та відносин з Туреччиною, олігарх Роман Абрамович приїхав з Ізраїлю до москви, завітавши по дорозі до Стамбулу.

Джерела повідомляють, що договір у Стамбулі нібито підписали 2 жовтня Рустем Умєров, шойгу та Яшар Гюлер. Кінцевим терміном дії документу називають 5 січня 2024 року. Новий варіант зернової угоди передбачає окремі гарантії Анкара – Київ та Анкара – москва.

Документ включає наступні пункти:

  • Безперешкодне вивезення зерна та соняшника з України.
  • Безперешкодне вивезення зерна та соняшника з рф.
  • Вивезення пально-мастильних матеріалів з російських портів в обмін на відповідні поставки в три українські порти з портів Євросоюзу.

Туреччина гарантує відсутність загроз кораблям, які здійснюватимуть переходи. Також Анкара буде проводити транзит платежів за російський соняшник та зернові, беручі комісію у 12%.

Як писав AgroPolit.com, незважаючи на падіння українського агроекспорту, зерно у світі подешевшало найбільше за 14 років. Також Україна дуже зацікавлена у транзиті зерна через Молдову, Румунію та Польщу.

в