4 жовтня 2023, 13:22, Фінанси

Незважаючи на падіння українського агроекспорту, зерно у світі подешевшало найбільше за 14 років

Незважаючи на війну в Україні і ескалацію у Чорному морі пшениця на світових ринках подешевшала найбільше за 14 років. Про це повідомляє Bloomberg.

Високі врожаї в деяких частинах Північної півкулі компенсували триваючу напругу в Чорному морі після розриву зернової угоди. Незважаючи на те, що москва вийшла з угоди в липні, яка дозволяла Україні експортувати своє зерно, великі обсяги поставок стримали ціни. рф стала однією з країн, яка зафіксувала високий урожай, віднімаючи врожаї у фермерів на окупованих територіях України.

Експерти сходяться на думці, що повномасштабна війна в Україні показала, що в наш час світ загалом має спосіб в будь-яких умовах доставити зерно людям, які його потребують. Аналітики не виключають, що ціни на пшеницю в світі можуть утриматися на новому низькому рівні.

Після провалу зернової угоди Україна почала використовувати інші експортні маршрути. Зокрема мова йде про українські порти на річці Дунай, які протягом останніх місяців неодноразово ставали мішенню для російських окупантів. Кораблі також почали повертатися до українських чорноморських портів.

Експерти ще не можуть однозначно сказати, чи зусилля щодо відновлення коридору сприятимуть збільшенню перевезень.

Як писав AgroPolit.com, Україна дуже зацікавлена у транзиті зерна через Молдову, Румунію та Польщу. Також тимчасовий коридор дає менше агроекспорту ніж зернова угода, але Україна не буде співпрацювати з рф. 

в