4 жовтня 2023, 11:06, Держпідтримка

Допомога на гектар: для підтримки аграріїв зі звільнених територій передбачили 800 млн грн

Згідно з проектом Держбюджету – 2024 на підтримку фермерів зі звільнених від російських окупантів територій виділять 800 млн грн. Про це повідомили у Верховній Раді України.

Зазначена сума передбачена в бюджеті на безповоротню фінансову допомогу для агропідприємців, які працюють на деокупованих територіях. У Верховній Раді підкреслили, що зараз підтримка аграріїв включає ресурсну допомогу добривами та насінням, а також безпосереднє фінансування, але найбільш дієвою є фінансова підтримка, яка розраховується на гектар.

Відповідний варіант допомоги фермерам в Україні планують запустити наступного року, залучивши кошти Європейського Союзу. Подати заявку на отримання коштів аграрії зможуть, використовуючи Державний аграрний реєстр.

Основною умовою для отримання підтримки є зареєстровані права оренди або власності на землю. Слід сказати, що проект Держбюджету 2024 року також передбачає виділення 2 млрд грн на компенсації за розмінування сільськогосподарських земель.

Фокус держави на аграрний сектор економіки під час війни рф проти України є пріоритетним, тому у бюджеті – 2024 уряд зосереджує кошти на підтримку аграріїв, машинобудівників та переробників» – зазначили у Комітеті з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради.

Як писав AgroPolit.com, тимчасовий коридор дає менше агроекспорту ніж зернова угода, але Україна не буде співпрацювати з рф. Також Україна використовує всі три глибоководні порти для експорту зерна.

в