4 жовтня 2023, 09:52, Торгівля

Тимчасовий коридор дає менше агроекспорту ніж зернова угода, але Україна не буде співпрацювати з рф

У вересні Україна експортувала через чорноморські порти тимчасовим маршрутом 50 тис. т агропродукції. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на телемарафоні.

Під час дії зернової угоди Україна мала можливість експортувати більші об'єми зерна. У червні Чорним морем вивезли до інших країн 2 млн т збіжжя, однак цей показник не є рекордним.

У липні рф почала блокувати кораблі з зерном, а потім вийшла з зернової угоди, тому експорт коридором склав лише 292 тис. т. Експерти стверджують, що у вересні експорт Чорним морем був відносно невеликим, але після повної його серпневої зупинки, часткове відновлення з поступовим нарощуванням об’ємів завдяки тимчасовому маршруту дозволяє розвантажити наземні пункти пропуску та річкові порти.

Тарас Висоцький підкреслив, що Україна не розглядає варіант співпраці з рф для збільшення агроекспорту, але обговорює відповідне питання з Туреччиною та ООН.

Якщо ми подивимось на вересень, то вдалось цим шляхом вивезти приблизно 50 тис. тонн. Цей шлях тільки зараз розвивається, сподіваємось, він буде і надалі розвиватись, і можна буде вийти на багато вищий показник уже в наступні тижні», – сказав Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, Україна використовує всі три глибоководні порти для експорту зерна. Також Литва дозволила транзит українського зерна через власні порти.

в