3 жовтня 2023, 18:04, Логістика/Техніка

Литва дозволила транзит українського зерна через власні порти

Литва відкрила зерновий коридор, що веде до портів Балтійського моря, щоб забезпечити транзит української агропродукції. Про це повідомив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Міністр закордонних справ підкреслив, що Литва бере на себе зобов’язання доставляти аграрну продукцію, на відміну від рф, яка намагається знищити продовольство. Габріелюс Ландсбергіс зазначив, що співпраця між Україною та Литвою дає результати.

Слід зазначити, що коли рф вийшла із зернової угоди, офіційні представники Литви запропонували вивозити більше українського зерна через порти цієї країни. У вересні литовський президент Гітанас Науседа повідомив, що розвиток портових коридорів у Балтійському морі дозволить пропускати 10 млн т української агропродукції на рік.

Згідно з домовленістю аграрних міністрів Литви, Польщі та України фітосанітарний, санітарний та ветеринарний контроль продукції планують проводити не на українсько-польському кордоні, а у литовському порту Клайпеди.

Коридор для транзиту зерна до балтійських портів було схвалено та погоджено, що зменшить тиск на українському кордоні та збільшить постачання до Африки та за її межі», – зазначив Габріелюс Ландсбергіс.

Як писав AgroPolit.com, Україна має експортувати 75% зібраного врожаю. Також аграрні міністри трьох країн домовились про пришвидшення транзиту українського зерна.

в