3 жовтня 2023, 14:37, Логістика/Техніка

Аграрні міністри трьох країн домовились про пришвидшення транзиту українського зерна

Санітарний, фітосанітарний та ветеринарний контроль української агропродукції перенесли з польського кордону до порту Клайпеди, щоб пришвидшити транзит українського зерна територією Польщі. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України

Відповідної домовленості досягли аграрні міністри України, Польщі та Литви – Микола Сольський, Роберт Телус та Кястутіс Навіцкас. Микола Сольський повідомив, що перенести фітосанітарний, санітарний та ветеринарний контроль до литовського порту запропонувала саме українська сторона.

Колеги аграрного міністра з Польщі та Литви зазначили, що вважають такий крок конструктивним, а уряди їхніх країн підтримали відповідний механізм контролю. Слід зазначити, що у вересні польська сторона заявила, що продовжує заборону на ввезення зерна з України, незважаючи на рішення Єврокомісії. 16 вересня набуло чинності офіційне рішення польської влади.

Протягом наступних двох днів буде перенесено ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль з українсько-польського кордону в порт Клайпеди (Литва), для всіх аграрних вантажів, які прямують в даний порт. Це пришвидшить транзит територією Польщі» – зазначили в Мінагро.

Як писав AgroPolit.comВолодимир Зеленський та Урсула фон дер Ляєн обговорили експорт зерна та допомогу фермерам. Також Дмитро Кулеба розповів, як припинити зерновий шантаж рф.

в