3 жовтня 2023, 08:30, Логістика/Техніка

Євроінтеграція, зброя, експорт зерна: Румунія обіцяє повну підтримку Україні

Румунія розуміє наслідки розв’язаної рф повномасштабної війни проти України для всього Європейського Союзу, тому продовжить допомагати з транзитом українського зерна, а також підтримувати Україну у євроінтеграційному та військовому вимірах. Про це у Києві перед початком виїзного засідання Ради міністрів Євросоюзу із закордонних справ сказала керівниця зовнішньополітичного відомства Румунії Лумініца Одобеску, пише Укрінформ.

Лумініца Одобеску наголосила, що дунайські порти України, які піддаються російським атакам, знаходяться поруч з румунським кордоном. Вона додала, що дії рф підривають не тільки українську економіку, але й глобальну продовольчу безпеку, а також перешкоджають цивільному судноплавству в акваторії Чорного моря.

Слід зазначити, що під час однієї з атак рф на українські порти, Румунія зафіксувала, що окупанти порушили повітряний простір цієї країни.

Румунія продовжуватиме докладати зусилля для транзиту українського зерна. На цей момент більше 25 млн т українського зерна транспортовані через Румунію коридорами солідарності. Ми тісно працюємо з урядом України, з Єврокомісією, нашими партнерами для збільшення транзитних потужностей з 2 млн до 4 млн т на місяць до кінця цього року», – зазначила Лумініца Одобеску.

Як писав AgroPolit.com, британський флот не буде захищати зернові кораблі України. Також на відновлення агросектору Кабмін залучив $500 млн.

в