2 жовтня 2023, 15:42, Логістика/Техніка

Великі гравці аграрного ринку почали довіряти зерновому коридору

За останні півтора тижні розмір кораблів, які використовують тимчасовий  зерновий коридор для експорту української агропродукції збільшився в 10 разів. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на телемарафоні.

Він підкреслив, що зазначені зміни доводять, що представники аграрного ринку почали довіряти новому коридору та захисникам України. За словами аграрного міністра, з моменту проходження перших кораблів тимчасовим коридором, фрахт з Південного, Чорноморська та Одеси впав в ціні на 30 – 40%.

Слід зазначити, що раніше турецький президент Ердоган намагався вмовити путіна відновити зернову угоду, але не зміг. Тоді Україна домовилася безпосередньо з Туреччиною.

Якщо ще тиждень-півтора тому заходили маленькі кораблі. Перший, нагадую, був взагалі на 4 тис. тонн зерна. Зараз це кораблі розміром орієнтовно в 10 разів більше. Що свідчить, що ринок акуратно, але вже почав довіряти цьому коридору і в черговий раз почав довіряти українським військовим та всім іншим, хто змогли зробити цей коридор. Це все одно дуже дорого, але це вже значно дешевше, ніж кілька тижнів тому. Ми очікуємо такого зниження і далі, сподіваючись на роботу наших військових і всіх людей, які стосуються цього процесу», – сказав Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, новий український експортний коридор у Чорному морі запрацював на 100%. Також відразу три корабля з продовольством вийшли з одеських портів.

в