1 жовтня 2023, 13:57, Ліс

В Україні за 2023 рік значно збільшилось постачання лісоматеріалів

Державному підприємству «Ліси України» у 2023 році вдалося поставити покупцям 8,68 млн кубометрів лісоматеріалів, а цей показник на 13,5% перевищує результати минулого року. Про це повідомив виконувач обов’язків генерального директора підприємства Юрій Болоховець.

Слід зазначити, що за другий і третій квартал 2023 року середня ціна знеособленого куба деревини знизилася до 1675 грн, замість попередніх 1810 грн. Юрій Болоховець зазначив, що не всі учасники ринку підтримують ринкове ціноутворення та вільну конкуренцію. Між тим, він підкреслив, що Україна не повернеться до ручного регулювання ринку. З 2016 року в країні продовжується реформа лісового господарства.

Реалізація деревини прозора, правила гри на ринку зрозумілі та прогнозовані, про що свідчить зростання відсотка виконання договорів на реалізацію майже до 90%. Таким чином, нині ринок збалансований. Попит і пропозиція – врівноважені. Деякі великі гравці звикли вирішувати питання постачання ресурсу кулуарно й отримувати лісоматеріали за прямими договорами та штучно встановленою заниженою ціною. Сьогодні вони змушені змагатися з іншими переробниками і купувати ресурс за ціною, сформованою ринком», – зазначив Юрій Болоховець.

Як писав AgroPolit.com, Україні необхідні технології для ідентифікації мін. Також в Україні зафіксували спалах африканської чуми свиней.

в