1 жовтня 2023, 12:56, Логістика/Техніка

Експорт української агропродукції через порти Балтії можливий, але є умови

Експорт української агропродукції через порти Балтії буде конкурентоспроможним лише після їхньої інтеграції до європейської транспортної інфраструктури. Про це розповів голова правління компанії «Укрзалізниця» Євген Лященко, пише «Інтерфакс-Україна».

За його словами, доставка зернового вантажу до Клайпеди вийде орієнтовно на 50% дорожче, ніж у польський Гданськ. І в кілька разів дорожче, якщо порівнювати із ціною транзиту через українські глибоководні порти.

Євген Лященко зазначив, що вирішенню питання економічної доцільності експорту української агропродукції через Клайпеду допомогла б стратегія приєднання балтійських портів до європейської залізничної інфраструктури. Голова правління додав, що реалізація такого проекту цілком можлива у рамках програми «Шляхи солідарності», яка фінансується через Європейський фонд об'єднання.

Порти Балтії справді мають великий незадіяний потенціал. Та сама Клайпеда може перевалювати до 10 млн т на рік. Якщо ми говоримо про загальні можливості портів країн Балтії, то це 20 млн. т на рік. Щоб доїхати до Клайпеди зараз, потрібно перевантажитись на кордоні Україна-Польща, а потім на кордоні Польща-Литва», — сказав Євген Лященко.

Як писав AgroPolit.com, позицію Володимира Зеленського у зерновому скандалі з Польщею розділяють не всі українці. Також Тарас Висоцький заявив, що агросектор повертається в 90-ті.

в