30 вересня 2023, 15:12, Торгівля

Позицію Володимира Зеленського у зерновому скандалі з Польщею розділяють не всі українці

Розбрат Володимира Зеленського з Польщею дратує багатьох українців, хоча вони і об’єдналися у підтримці президента в умовах війни. Про це повідомляє Bloomberg.

Після того, як Польща в односторонньому порядку заборонила закупівлю українського зерна, Володимир Зеленський заявив в ООН, що «дехто в Європі» допомагав москві, розпаливши зернову суперечку, а Київ пригрозив подати скаргу до Світової організації торгівлі проти Варшави.

Після різкої репліки президента Анджея Дуди, який порівняв Україну з потопельником, частина українців дорікала Володимиру Зеленському за поглиблення суперечки.

Ряд експертів зійшовся на думці, що позиція України не була ретельно продумана і вона недалекоглядна. Вони аргументували свою позицію тим, що об’єм агропродукції довкола якого виникла суперечка сягає лише кількох відсотків від українського експорту.

Аналітики стверджують, що у відносинах з поляками більш ефективно було б зосередитися на розширенні пунктів пропуску, будівництві нових терміналів, запуску нових залізничних сполучень, послабленні регулювання транзиту вантажівок.

Протягом більшої частини російського вторгнення, яке триває вже 20-й місяць, Варшава була найбільшою прихильницею Києва та приймає близько 2 мільйонів українських біженців.

Як писав AgroPolit.comполяки підтримують українців, незважаючи на протиріччя щодо експорту зерна. Також через логістичні проблеми, українські аграрії можуть скоротити посівні площі

в