29 вересня 2023, 15:42, Рослинництво

MADE BY BAYTON: в Україні відкрили найбільший завод з виробництва ЗЗР та добрив

На Хмельниччині відбулося офіційне відкриття нового заводу з виробництва засобів захисту рослин (ЗЗР), мікродобрив та рідких комплексних добрив (РКД) — BAYTON компанії VITAGRO PARTNER. Про це повідомляє Latifundist.com.

Будівництво заводу почалось ще до повномасштабного вторгнення. Адже компанія вже не один рік працює під торговою маркою ВAYTON. А з 2020 року зайнялася ще й виробництвом мікродобрив та створила свій R&D центр з сучасною агрономічною лабораторією.

Відразу зауважимо, що масштаби виробництва BAYTON вражають: площа виробничих потужностей — 19 га, а площа приміщень — понад 20 тис. кв.м. Виробничі потужності дозволяють забезпечити до 15% потреб аграріїв України у ЗЗР та мікродобривах.

Підприємство готове до можливих відключень електроенергії — встановлено дизельний генератор потужністю 710 кВт. Забезпечення водою здійснюється з власної свердловини глибиною 70 м і потужністю понад 120 м. куб. на добу.

Перерізати урочисту стрічку запросили одразу чотирьох агровиробників з різних куточків України, що символізувало об’єднання та власне задум, що виробництво відкривається аграріями для аграріїв.

Вітальне слово взяв народний депутат та представник Аграрного Комітету України Сергій Лабазюк. З нагоди такої події, він передав від VITAGRO PARTNER для потреб ЗСУ дрони та 6 позашляховиків.

«Сьогодні відкриття нового виробництва — це нові робочі місця, створення валового продукту та доданої вартості. Це запорука нашого майбутнього», — сказав Сергій Лабазюк.

BAYTON почав свою екскурсію цехом виробництва мікродобрив EnerGreen Premium та рідких комплексних добрив EnerGreen. Потужність в рік — 7 млн л мікродобрив і 15 млн кг рідких комплексних добрив. 80% обладнання  — від українських виробників. Для найвідповідальніших вузлів брали обладнання відомих іноземних виробників, які мають досвід роботи саме з агрохімією.

Інженер з якості BAYTON Ірина Цісар розповіла, що процес впровадження продукту у виробництво складається з декількох етапів, а саме: розробка якісної рецептури, аналіз та розробка методів контролю у аналітичній лабораторії, тестування в польових умовах. Далі технолог в співпраці з хіміком-розробником здійснюють приготування перших трьох товарно-промислових партій продукту. Вносять корективи у критичних точках. І тільки після цього складається постійна технологічна карта.

Лінії в цеху виробництва мікродобрив та РКД знаходяться на високому рівні автоматизації та візуалізації технологічних процесів. Від працівників вимагається лише завантажити сировину. З готовим продуктом вони не контактують. Лінія фасування мікродобрив теж автоматизована. На ній одночасно можуть працювати два оператори.

в