29 вересня 2023, 14:32, Торгівля

Поляки підтримують українців, незважаючи на протиріччя щодо експорту зерна

У Польщі негативного ставлення до українців не стало більше, незважаючи на емоції довкола експорту зерна і передвиборчу ситуацію. Про це сказав посол України в Польщі Василь Зварич на телемарафоні.

Він повідомив, що Польща переживає активний передвиборчий період, оскільки парламентські вибори мають пройти 15 жовтня. Василь Зварич зазначив, що Україна сподівається, що для проблеми експорту зерна вдасться знайти конструктивне рішення.

Посол розповів, що в даний час уряд Польщі вивчає українську пропозицію, яка стосується транспортування зерна. Він пояснив, що мова йде про новий механізм, тому польській стороні потрібно більше часу, щоб оцінити ефективність його роботи.

Немає збільшення негативного ставлення по відношенню до українців. Є усвідомлення того, що Україна бореться за свою гідність, свою незалежність, європейські цінності і за безпеку Польщі та ЄС. Ми відкриті до діалогу і вже відбулися розмови на рівні міністрів сільського господарства України і Польщі, ми представили свою дуже конструктивну пропозицію — як ми маємо контролювати свій експорт до країн-сусідів. Найголовніше, що діалог триває і сторони демонструють бажання і політичну волю – не загострювати негативні емоції, які не потрібні ні Польщі, ні Україні, ні Європі», – сказав Василь Зварич.

Як писав AgroPolit.com, збитки аграріїв від війни досягли $40 млрд. Також на митниці розповіли про особливості ліцензування агроекспорту

в