28 вересня 2023, 14:35, Торгівля

До експорту українського зерна хочуть залучити Німеччину

Дискусії щодо поставок українського зерна до Польщі йдуть у «хорошому напрямку» після того, як «певні емоції» вгамувалися. Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, пише CNN.

Під час переговорів аграрних міністрів України і Польщі, Микола Сольський повідомив, що буде говорити з міністром економіки України щодо відкликання скарги проти Польщі у Світовій організації торгівлі.

Польська сторона заявила, що на завершальній стадії перебувають переговори з Литвою про організацію транзиту українського зерна до портів цієї країни. Подібний захід Микола Сольський запропонував і для Німеччини як транзитного пункту.

Напруга між Польщею та Україною, схоже, дещо послаблюється після серії гарячих суперечок останніми тижнями щодо заборони українського зерна, яку Польща, Угорщина та Словаччина вирішили продовжити, щоб захистити місцевих фермерів, стурбованих низькою ціною на українське зерно.

Я радий, що ми говоримо про майбутнє, що ми заспокоюємо певні емоції, які, як ви всі знаєте, нам не прислужилися, і це хороший напрямок. Міністр України запропонував перенести контроль на німецьку сторону, йдеться про німецькі порти, щоб вони були не на польсько-українському кордоні, а в німецьких портах. Ми це розглянемо», – сказав Роберт Телус.

Як писав AgroPolit.comЄврокомісія зробила себе залежною від польських виборів. Також Україна готова відкликати позови до Світової організації торгівлі, але є умова.

в