28 вересня 2023, 11:06, Торгівля

В ООН продовжують переговори з рф щодо зернової угоди і незадоволені гуманітарним коридором України

В ООН заявили, що незважаючи на створення Україною морського коридору для агроекспорту, продовжують переговори з рф для відновлення зернової угоди. Про це сказала генеральний секретар Конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребека Грінспан, яка відповідальна за реалізацію угоди ООН з Росією, в інтерв'ю агентству Reuters.

В липні рф вийшла з зернової угоди. Відтоді Україна запустила тимчасовий гуманітарний коридор, щоб прорвати морську блокаду з боку рф. Вже декілька кораблів вийшли з українського порту Чорноморськ по шляху, який проходить через територіальні води Румунії та Болгарії.

Ребека Грінспан керує впровадженням угоди між ООН та рф. Вона сказала, що хоча новий коридор, який Україна відкрила, є важливим, але у нього «ризики вищі». Слід зазначити, що Лондонський Ллойдс веде переговори з ООН щодо надання страхового покриття для українських поставок зерна, якщо вдасться досягти нової зернової угоди. Зараз там розглядають різні варіанти.

Ми розглядаємо альтернативи експорту, які досліджуються, у дуже позитивному світлі, тому що важливо доставити зерно на світові ринки. Єдине, що зніме ризик і стабілізує ситуацію — це угода, яку підтримають усі партнери», — сказала Ребека Грінспан.

Як писав AgroPolit.com, Україна готова відкликати позови до Світової організації торгівлі, але є умова. Також прем'єр-міністр Румунії пояснив, чому його країна дозволила агроекспорт з України.

в