28 вересня 2023, 08:30, Торгівля

Прем'єр-міністр Румунії пояснив, чому його країна дозволила агроекспорт з України

Румунія відмовилась від заборони українського агроекспорту та вирішила зернову проблему, застосувавши систему ліцензування експорту, запропоновану Києвом, щоб захистити своїх фермерів. Про це заявив прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку, пише Digi24.ro.

Марчел Чолаку заявив, що Румунія не відреагувала на зернову кризу, як Польща, і застосувала, за згодою з урядом Києва, систему ліцензування експорту та імпорту, щоб румунські фермери були захищені. 

Він зазначив, що, на його думку, Україні потрібно допомагати до кінця війни, і тому він знайшов, порадившись із президентом Клаусом Йоганнісом, варіант ліцензування експорту та імпорту українського зерна.

Я один із тих, хто вважає, що Україні потрібно допомагати, поки не закінчиться війна. Наша допомога – допомогти цьому зерновому транзиту. Ви бачили, що я відповів не тією валютою, якою відповіла Польща. У мене були інституційні дискусії з президентом Румунії на цю тему, і ми обидва дійшли однієї думки. Тому що ми знайшли, шляхом діалогу з Прем’єр-міністром України цю систему ліцензування, як в Україні, на експорт, так і в Румунії, на імпорт, щоб фермери були захищені. Але ми не ввели заборони», – сказав Марсель Чолаку.

Як писав AgroPolit.comаграрний міністр Польщі оцінив план України з ліцензування агропродукції. Також глава уряду Польщі заговорив про розширення ембарго на українські продукти

в