27 вересня 2023, 15:48, Логістика/Техніка

НАТО поки не планує захищати українські кораблі з зерном

Сили НАТО не супроводжують кораблі з зерном, які проходять територіальними водами України, але союзники розглядають різні варіанти. Про це заявила очільниця представництва України при НАТО посол Наталія Галібаренко, повідомляє «Укрінформ».

Посол повідомила, що ряд країн-членів Альянсу виступають проти військового захисту цивільних кораблів, посилаючись на «міркування безпеки». Наталія Галібаренко визнала, що альтернативні шляхи транспортування українського продовольства суттєво підвищують його вартість.

За її словами, вивезення зерна може бути вдвічі дорожчим через логістичні витрати, ніж його експорт морем. Дипломат додала, що зараз військовий супровід кораблів можливо тільки у територіальних водах членів НАТО.

Турецька сторона, наприклад, сказала, що спробує відновити ініціативу з постачання зерна у тому варіанті, в якому вона була раніше. Тобто дискусії триватимуть. Питання вивезення зерна в тих обсягах, які ми маємо, найкраще вирішується морським шляхом. Інші варіанти, які нам пропонують Балтійські держави, Хорватія й Румунія, — вони вирішують цю проблему частково та, у вимірі Балтійських країн, ще й дорого. Але говорити про те, до чого ми дійдемо у цих дискусіях, наразі передчасно», — сказала Наталія Галібаренко.

Як писав AgroPolit.comєвропейські компанії почали активно страхувати зернові вантажі. Також глава уряду Польщі заговорив про розширення ембарго на українські продукти.

в