27 вересня 2023, 13:20, Рейдерство

Заміна української агропродукції: Єгипет хоче купити в рф 1 млн т пшениці

Єгипет, який до повномасштабної війни був активним покупцем української агропродукції, почав переговори з рф про закупівлю 1 млн т пшениці. Про це повідомляє Bloomberg.

Незрозуміло, наскільки дві країни близькі до угоди. Єгипет є одним із найбільших світових імпортерів пшениці, і його закупівлі ретельно відстежуються.

Минулого року його державний покупець почав бронювати певну кількість пшениці в приватних переговорах, що означає відхід від традиційного процесу закупівлі зерна через тендери. З початку року йому дозволели імпортувати зерно та рослинну олію з рф через угоди між урядами.

В міністерство сільського господарства рф не коментували ситуацію. Головне управління з поставок товарів Єгипту, відоме як GASC, відмовилося давати коментарі журналістам.

В рф зібрали два рекордні врожаї поспіль, що перетворило країну – агресора на найбільшого вантажника пшениці. Деякі нещодавні продажі російської пшениці в Єгипет були ускладнені спробами встановити неофіційну мінімальну ціну на поставки в країну.

Слід сказати, що свої «рекордні врожаї» рф головним чином отримала за рахунок крадіжки зерна з окупованих територій України. Ще у травні 2022 року стало відомо, що українське зерно росіяни вивозять на кораблі «Матрос Позинич».

Як писав AgroPolit.comєвропейські компанії почали активно страхувати зернові вантажі. Також внаслідок атаки російських окупантів на Миколаїв на місцевому агропідприємстві згоріло аграрної продукції на 8 млн. грн.

в