26 вересня 2023, 18:01, Торгівля

Україні вдалося відокремити експорт зерна від політики – Ольга Стефанішина

Виконання створеної Україною дорожньої карти дасть можливість повернутися до вільної торгівлі з європейськими країнами, які забороняли український агроекспорт. Про це заявила віцепрем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, пише Європейська правда.

Віцепрем’єр нагадала, що Єврокомісія підтримала дорожню карту. Ольга Стефанішина підкреслила, що консультації щодо дорожньої карти пройшли з усіма країнами, включаючи Польщу.

«Європейська комісія дотрималася своєї обіцянки не продовжувати заборону на імпорт зерна до п’яти сусідніх з Україною країн. Це рішення мотивується тим, що статистичні дані не підтверджують наявність ризиків для внутрішнього ринку (цих п’яти країн). Але ситуація залишається напруженою, а тому Україна запропонувала дорожню карту по моніторингу та верифікації експорту в ці п’ять країн. Ми вже працюємо з Румунією та Болгарією. Думаю, що такий діалог незабаром розпочнеться і зі Словаччиною. А щойно Польща та Угорщина скасують свої односторонні обмеження, цей механізм буде застосований і до них. Попри ці емоції, які зрозумілі у зв’язку з політичними процесами, зокрема у Польщі, Україна повернула це питання в конструктивне русло, сьогодні воно не є політичним для нас», – заявила Ольга Стефанішина.

Як писав AgroPolit.com, Україна запустила верифікацію агроекспорту до п’яти країн Євросоюзу. Також агроекспорт України через Польщу втричі скоротився

в