26 вересня 2023, 12:13, Логістика/Техніка

Агроекспорт України через Польщу втричі скоротився

Сухопутне вивезення українського зерна через кордон із Польщею у 2023 році скоротилося втричі порівняно з 2022 роком. Про це повідомила єврокомісар із транспорту Адіна Валеан, пише Укрінформ.

Адіна Валеан зазначила, що можливості для розширення транзиту польським коридором є, але вони не задіяні. Вона підкреслила, що у Єврокомісії сподіваються на розширення коридорів солідарності, включаючи польський напрямок.

Єврокомісар зазначила, що сподівається на збільшення експортної потужності до 4 млн т на місяць. Адіна Валеан повідомила, що зараз 60% всіх перевезень української агропродукції припадають на Румунію. Вона це пояснила тим, що використання дунайських портів цієї країни та порту Констанца є природним та вигідним.

Слід зазначити, що після початку повномасштабної війни рф проти України, Євросоюз надає Україні військову, гуманітарну, економічну та політичну допомогу.

Щодо польської ситуації, якщо подивитися на цифри, як рухалися вантажі минулого року порівняно з цим роком, зараз утричі менше — з причин, які ми не хочемо коментувати. Ми бачимо, що можливості для розширення транзиту польським коридором є, але вони не задіяні», — сказала Адіна Валеан.

Як писав AgroPolit.comЄврокомісія обіцяє забезпечити агроекспорт України, незважаючи на удари. Також Володимир Зеленський зробив заяву по зерновому скандалу з Польщею

в