25 вересня 2023, 11:21, Земля

В Кабміні розповіли, що таке новий Земельний банк і яким він має бути

Старший проектний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин розповів, що таке новий Земельний банк, а також чим він відрізняється від проєкту, який намагалися запустити за часів Януковича. Про це експерт розповів в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com в рамках матеріалу «Андрій Мартин: Земельний банк – це не установа, а назва проєкту, який почав реалізовувати ФДМУ».

Експерт зазначив, що земельний банк є сукупністю господарських товариств, якими управляє Фонд держмайна і що мають стати орендарями сільськогосподарських земель, що раніше знаходилися у власності держпідприємств, установ та організацій.

Товариства зможуть передавати земельні ділянки у суборенду на електронних торгах за більшу плату, забираючи різницю між вартістю собі у якості доходу.

Земельний банк – це не установа, як передбачалося у 2012 – 2014 роках. Сьогодні це назва проєкту, який почав реалізовувати Фонд держмайна, і під який парламентом нещодавно був ухвалений Закон України від 27.07.2023 № 3272-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності», – сказав Андрій Мартин.

Як писав AgroPolit.com, в Україні ціна гектару землі залишається низькою. Також земельний податок на несільськогосподарські землі виросте приблизно на третину

в