24 вересня 2023, 11:00, Харчова безпека

У Держдепі США заявили, що рф втрачає контроль над морським агроекспортом України

У найближчі тижні вплив рф на експорт зерна з України Чорним морем, скоріше за все, зменшиться. Про це заявив високопоставлений чиновник Держдепу США Джеймс О'Браєн, пише Reuters.

Важелі впливу рф на український експорт зерна через Чорне море поступово зникнуть, оскільки більше кораблів зможуть залишати українські порти, а зростання витрат може змусити москву переглянути відмову від зернової угоди.

Джеймс О'Браєн, сказав, що лідери на Генеральній асамблеї ООН обговорювали спроби відновити зернову угоду. Західні країни звинуватили рф у використанні продовольства як зброї у війні, коли вона вийшла з чорноморської угоди, яка допомогла знизити світові ціни на продовольство, а потім здійснила неодноразові авіаудари по українських портах і зернових складах.

Аналітик додав, що ціноутворення рф постраждає від її нападів на українські кораблі, що призводить до того, що страховики підвищують ставки, а витрати москви зростають.

Зараз кілька кораблів України вже залишили порти та залишилися в територіальних водах. Протягом наступних кількох тижнів, я думаю, зміняться фактори, які змусили Росію вірити, що вона виграє від виходу», — сказав О'Брайен про погляди Москви щодо зернової угоди.

Як писав AgroPolit.com, два кораблі з зерном вийшли з портів України. Також проблему агроекспорту Україна має вирішувати в арбітражі в рамках зони вільної торгівлі з ЄС.

в