22 вересня 2023, 09:55, Харчова безпека

Два кораблі з зерном вийшли з портів України: один вже в Туреччині

Перший корабель, завантажений українським зерном, який скористався гуманітарним коридором у Чорному морі прибув у турецьку протоку Босфор. Про це пише Reuters.

Вантажне судно Resilient Africa прибуло до протоки Босфор у Туреччині. Це перше судно, завантажене зерном з України, яке зайшло в Чорне море та вийшло з нього за допомогою тимчасового коридору.

Судно вийшло з українського порту Чорноморськ цього тижня з 3 тис. т зерна. Минулого місяця Україна оголосила про гуманітарний коридор, щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків, і щоб обійти морську блокаду після того, як рф цього літа відмовилася від зернової угоди.

Крім того, друге вантажне судно Aroyat покинуло український чорноморський порт Чорноморськ після завантаження зерна. Балкери Resilient Africa і Aroyat прибули в Україну в суботу і повинні були відправитися після завантаження майже 20 тис. т пшениці для Африки та Азії.

Вантажі є перевіркою здатності України відновити судноплавні шляхи після того, як зернова угода зникла через вихід з неї рф.

Україна оголосила про гуманітарний коридор у Чорному морі, щоб звільнити кораблі, які застрягли в її портах після вторгнення рф в країну в лютому 2022 року, і щоб обійти зрив угоди.

Як писав AgroPolit.com, турецький балкер Aroyat увійшов до порту Чорноморськ. Також з одеського порту вийшов балкер Puma

в