21 вересня 2023, 15:43, Торгівля

Словаччина планує підтримати український план контролю за експортом агропродукції

Словаччина підтримала план контролю за експортом аграрної продукції, який Україна надала Єврокомісії. Про це повідомили в Мінагро.

Український план контролю агроекспорту онлайн обговорили аграрний міністр України Микола Сольський та міністр сільського господарства та розвитку села Словацької Республіки Йозеф Біреш.

Словацький міністр зауважив, що в питанні експорту агропродукції важливе двостороннє порозуміння. Він додав, що Словаччина вивчає план дій, запропонований Україною, і вважає, що він може бути прийнятим.

Міністри домовились в найближчий час допрацювати план, координувати дії і зберегти конструктивні відносини. Слід зазначити, що Україна представила Єврокомісії план контролю за експортом чотирьох груп аграрних товарів.

Компромісний план представили у відповідь на односторонні заборони на ввезення української агропродукції з боку Польщі, Угорщини та Словаччини.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що товари, які будуть експортувати до п’яти європейських держав – сусідів України, пройдуть верифікацію та будуть узгодженні з Міністерством економіки. Частина європейських партнерів залишилася незадоволена таким планом, через вирішальну роль у ньому української сторони.

Як писав AgroPolit.com, Україна запропонувала Польщі зерновий компроміс. Також Болгарія обмежила ввезення агропродукції з України.

в