21 вересня 2023, 14:30, Торгівля

Врахували думку фермерів: Україна запропонувала Польщі зерновий компроміс

Україна запропонувала польській стороні консенсус в питанні експорту агропродукції, який враховує побоювання місцевих аграріїв, але від уряду партнерів відповідь поки не надійшла. Про це заявив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка на програмі «Свобода.Ранок».

Заступник міністра заявив, що заборона на ввезення української агропродукції шкідлива для самої Польщі. Торговий представник підкреслив, що Україна відреагує, якщо партнери і надалі будуть наполягати на праві, «витягувати з рукава» нові товари для заборони.

«Ми запропонували консенсус для Польщі. І наполягаємо, що цього консенсусу треба дотримуватися. Те, що запропонував український уряд, – це фактично врахування усіх без винятку побоювань польських фермерів. А те, що нас обурює, це те, що польський уряд думає, що є легші рішення, як, наприклад, заборона збіжжя. Лише в цьому є непорозуміння. В нас є робочі механізми дискусії з Європейською комісією, і, як засвідчує діалог з усіма іншими чотирма державами, в нас є конструктив. Навіть з тими державами, які ввели заборону. Я не хочу, але мушу діяти таким чином, щоб забороняти у відповідь польські продукти. Це буде найгірший сценарій, з усіх, які ми закладали», – заявив Тарас Качка.

Як писав AgroPolit.com, Болгарія обмежила ввезення агропродукції з України. Також Польща готова продовжити діалог з Україною щодо агроекспорту.

в