20 вересня 2023, 14:30, Земля

В Україні врегулюють питання правонаступництва на землю при припиненні юрособи – законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10051, який має врегулювати процес правонаступництва при переході прав на земельні ділянки у разі припинення юридичної особи. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Повна назва документу «Про внесення змін до статті 104 Цивільного кодексу України щодо правонаступництва на земельні ділянки в процесі припинення юридичної особи»

Цивільним кодексом зараз встановлено універсальне правонаступництво у разі реорганізації або ліквідації юридичної особи. Проте, земельне законодавство передбачає особливості переходу прав на землю, які перебувають на праві постійного користування чи оренди у зв’язку із реорганізацією державного підприємства, що призводить до судових спорів.

Новий законопроєкт пропонує виправити колізію з універсальним правонаступництвом. Документ уточнює положення частини першої статті 104 Цивільного кодексу України, зокрема визначає, що перехід прав на земельну ділянку в процесі припинення юридичної особи здійснюється у порядку встановленому Земельним кодексом України.

На думку авторів, законопроект дозволить врегулювати питання переходу прав на земельні ділянки в процесі припинення юридичної особи, що сприятиме зменшенню кількості судових спорів.

Як писав AgroPolit.com, в Україні сапери обстежили 40% звільнених від окупантів сільськогосподарських земель. Також захисникам України вирішили безкоштовно передавати ділянки землі.

в