23 вересня 2023, 11:01, Харчова безпека

Столтенберг та Ердоган намагаються разом відновити зернову угоду

У Нью-Йорку пройшли переговори між генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, темою яких стала можливість відновлення зернової угоди. Про це Єнс Столтенберг написав на платформі Х.

Генеральний секретар НАТО додав, що відповідно до домовленості у Вільнюсі, парламент Туреччини якомога швидше має розглянути питання приєднання Швеції до НАТО.

Слід зазначити, що 17 липня 2023 року російська сторона заявила про вихід із зернової угоди. Крім того, росіяни саботували роботу зернового коридору протягом всього терміну його роботи.

З моменту фактичного припинення зернової угоди  світові лідери продовжують шукати способи її відновлення. Оскільки Туреччина разом з ООН є гарантом зернової угоди, президент цієї країни Реджеп Таїп Ердоган відвідав Сочі, де обговорив відновлення домовленостей з путіним. Позиція України полягає в тому, що експортувати зерно з українських портів можна без участі рф.

«Радий зустрічі з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом в Нью-Йорку. Ми обговорювали посилення нашої боротьби з тероризмом, і я подякував йому за роботу Туреччини щодо відновлення Чорноморської зернової угоди», – зазначив Єнс Столтенберг.

Як писав AgroPolit.com, Франція та Іспанія назвали незаконними односторонні заборони на українське зерно. Також з одеського порту вийшов балкер Puma.

в