19 вересня 2023, 08:30, Торгівля

Віце-прем’єр з питань європейської інтеграції прокоментувала позицію Польщі щодо агроекспорту

Жорстка позиція Польщі у питанні агроекспорту стала неочікуваною для України, оскільки обидві країни завжди знаходили можливість вирішити будь-які протиріччя. Про це заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на телемарафоні.

Віце-прем’єр наголосила, що позиція української сторони полягає в дотриманні правил Євросоюзу, оскільки Україна хоче до нього приєднатися. Ольга Стефанішина нагадала, що протягом всього літа продовжувала працювати велика координаційна група, а до складу її увійшли представники України, п’яти країн Євросоюзу та Єврокомісії.

 

Зараз же в умовах війни, безумовно, обмеження, маніпуляції і шантаж, пов’язані з експортом українського зерна, він дуже сенситивний, оскільки у нас немає інших інструментів забезпечення світу зерном, ніж через кордони країн ЄС, тому, звичайно, це для нас дуже неочікувана жорстка риторика польської сторони. Відповідно будь-які заяви про одностороннє обмеження порушують конституцію ЄС і не можуть бути сприйняті, тому щодо них не може бути жодних перемовин. Тому ми очікуємо, що наші партнери в Брюсселі та інших столицях виходитимуть з такої позиції. Сьогодні ми всі маємо забезпечити ефективний контроль експорту на кордоні», — сказала Ольга Стефанішина.

Як писав AgroPolit.com, у Румунії приймуть рішення щодо агроекспорту, коли Україна презентує план його контролю. Також прем'єр-міністр Болгарії розкритикував всіх, хто виступає проти українського агроекспорту

в