17 вересня 2023, 11:03, Торгівля

Польща заборонила ввезення української агропродукції

Польща вирішила продовжити заборону на ввезення українського зерна, незважаючи на рішення Єврокомісії, яке скасувало обмеження. Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, пише видання RMF24

Єврокомісія не продовжила ембарго на ввезення українського зерна до сусідніх країн. Тиск України був вирішальним. За інформацією видання, телефонні переговори з Києвом тривали до останнього.

Після інформації з Брюсселя прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повторив, що уряд продовжить заборону на ввезення українського зерна, незважаючи на відсутність згоди Єврокомісії. Міністр сільського господарства та розвитку сільських територій Роберт Телус повідомив, що заборону також розширили.

Польська сторона стверджує, що Єврокомісія врахувала дані та статистику, надані лише Україною, і не взяла до уваги дані, надіслані Польщею та комісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським.

Згідно з цим рішенням, не Єврокомісія, а Україна має забезпечити відсутність надмірного надходження зерна до сусідніх країн та запровадити ефективні заходи контролю за експортом чотирьох зернових, щоб запобігти проблемам на ринку в сусідніх державах.

Як писав AgroPolit.comЄврокомісія скасувала заборону на ввезення українського зерна. Також через війну експорт української пшениці до Єгипту впав на 73%.

в