15 вересня 2023, 13:27, Логістика/Техніка

Україна експортувала 100 тис. т агропродукції через порт Рієка в Хорватії

Україна транспортує зерно через порт Рієка в Хорватії вже більше року і за цей час вивезла 100 тис. т агропродукції. Про це розповів очільник зернового термінала порту Рієка Маріно Кларич, пише The Guardian.

Незважаючи на те, що Хорватія знаходиться за сотні кілометрів від західного кордону України, вона стала транзитним пунктом для зерна країни через триваючу блокаду Чорного моря з боку рф.

За словами Маріно Кларича, з травня 2022 року з порту Рієка на півночі Хорватії експортовали приблизно 100 тис. т української кукурудзи та пшениці. До Хорватії зерно їде залізницею через Угорщину. Це лише частка мільйонів т зерна, які щорічно виробляє Україна.

На сьогодні річна потужність порту Рієка становить лише один млн т зерна. Проте чиновники намагаються розширити експортні потужності порту. Раніше прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович повторив обіцянку Загреба збільшити експорт українського зерна через свої порти. Аграрний сектор України зазнав величезного тиску після того, як у липні кремль вийшов із укладеної за посередництва ООН і Туреччини зернової угоди , яка мала на меті забезпечити безпечне судноплавство для цивільних кораблів.

Хорватія вважає себе середземноморськими дверима для Центральної Європи», — сказав Андрей Пленкович.

Як писав AgroPolit.comОльга Трофімцева розповіла, чи має Україна ввести дзеркальну заборону на польську агропродукцію. Також Молдова і Україна продовжили транспортний безвіз.

в