14 вересня 2023, 15:42, Торгівля

Проблеми польських фермерів не пов’язані з українським агроекспортом – заява Офісу президента

Україна не хоче шкодити польським фермерам, але заборону на ввезення аграрної продукції до Євросоюзу слід скасувати. Таку заяву зробив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, пише «Європейська правда».

Представник Офісу президента наголосив, що Польща досі є «форпостом всебічної допомоги Україні», а тому Київ вдячний за підтримку польського народу та польської влади.

Ігор Жовква відзначив, що більше трьох мільйонів українців працюють у Польщі і сприяють зростанню економіки. Спікер нагадав, що Україна, уклала Угоду про асоціацію і засвідчила, що готова дотримуватись правил Євросоюзу.

Представник Офісу президента підкреслив, що угода включає положення про зону вільної торгівлі для України та Євросоюзу. Ігор Жовква додав, що Україна відкрита для конструктивного діалогу і його можна продовжувати в рамках Координаційної платформи.

Можливі односторонні обмеження з боку Польщі стануть порушенням Угоди про асоціацію, порушенням умов вільного ринку та базових принципів вільної торгівлі СОТ. Ми ніколи не мали наміру зашкодити польським аграріям. Більш того, за пів року, як Україна через заборони відсутня на польському ринку – їхнє становище не змінилося. Шукати причину треба не в українському імпорті», – наголосив Ігор Жовква.

Як писав AgroPolit.com, Гутерріш анонсував зустріч з Володимиром Зеленським, Ердоганом і лавровим. Також парламент Болгарії скасував заборону на українське зерно.

в