16 вересня 2023, 11:01, Рослинництво

У світі рекордно падають показники виробництва вина: експерти розповіли про наслідки

Грибкові захворювання в цьому році серйозно вразили виноградники і разом з екстремальними погодними умовами, це призведе до падіння виробництва італійського вина на 12%. Про це повідомляє Reuters.

Виробництво вина скоротиться до рівня нижче 44 млн га. Це падіння означає, що Італія втратить позицію найбільшого виробника вина у світі, а Франція поверне собі першу позицію вперше за дев’ять років.

Північні регіони Італії планують зареєструвати невелике зростання виробництва на 0,8%. Проте, згідно з даними прогнозу врожаю, очікується, що виробництво впаде приблизно на 20% у центральних регіонах і приблизно на 30% на півдні через погану погоду та вплив грибка під назвою Plasmopara viticola.

Грибок, що вражає листя і плоди виноградної лози, спричинює хворобу під назвою пероноспороз винограду. Проте якість вина не постраждає. З урожаю 2023 року винороби зможуть отримати високоякісні вина.

Зменшення виробництва також не повинно викликати тривоги, оскільки існуючі запаси становлять понад 49 млн гектолітрів, що є найвищим рівнем за останні шість років.

За словами експертів, проблема полягає не стільки у втраті лідерства Італії за обсягами виробництва, скільки в уповільненні внутрішнього та зовнішнього попиту, що знижує ціни.

Як писав AgroPolit.com, ворожі обстріли пошкодили 7% виноградників Одещини. Також в 2023 році сума виданих аграріям грантів наблизилась до півмільярда гривень.

в