12 вересня 2023, 18:03, Інвестиції

Підрив Каховської ГЕС: окупанти знищили 40% запасів питної води в Україні

Внаслідок знищення російськими окупантами дамби Каховської ГЕС Україна втратила від 35 до 40% запасу прісної води, такого обсягу достатньо для споживання упродовж року. Про це сказав гендиректор підприємства «Укргідроенерго» Ігор Сирота на телемарафоні.

За його словами, зведення тимчасової гідроспоруди, яка має вирішити першочергові проблеми Каховського водосховища, необхідно виконати до початку весняного водопілля.  Експерт повідомив, що якщо відповідні роботи не встигнуть закінчити в зазначений час, доведеться чекати цілий рік.

Ігор Сирота підрахував, що на будівництво такої споруди може знадобитися близько трьох місяців. Слід зазначити, що вночі 6 червня російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС.

Внаслідок теракту без доступу до питної води залишилися мешканці Дніпропетровщини та Херсонщини. Від роботи водосховища також залежить водопостачання Миколаївської та Запорізької областей. Через трагедію і підтоплення загинуло багато людей.

Ми втратили 35 – 40% запасів прісної води. До підриву було приблизно 18,6 млн кубокілометрів води, зараз у руслі річки залишилося 3-3,5 млн кубокілометра. Воду, що втрачена, Україна могла би споживати протягом року», – сказав Ігор Сирота.

Як писав AgroPolit.com, в Україні розпочалися експертні дебати щодо можливості відновлення Каховської ГЕС. Також Каховське водосховище замінили полем з конюшиною.

в