16 вересня 2023, 09:02, Земля

В Україні сапери обстежили 40% звільнених від окупантів сільськогосподарських земель

В Україні обстеження потребують 470 тис. гектарів аграрних земель, що знаходяться на звільнених від російських окупантів територіях, а нині спеціалісти обстежили 188600 гектарів. Про це повідомили в Міноборони України.

До обстеження залучили більше тисячі фахівців, а також 17 машин розмінування. Сапери працюють в Харківській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Дніпропетровській, Черкаській, Сумській, Чернігівській та Київській областях.

Фахівці встановили, що із обстежених земель більше 124 га потребують очищення. Вже встигли очистити близько 76 тис. га, але ще 7,8 тис. га треба розмінувати. Оцінки програми розвитку ООН показують, що розмінування території України коштуватиме близько $35,7 млн.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначав, що близько 174 тис квадратних кілометрів землі на території України вражені вибухонебезпечними предметами. За його словами, ці родючі землі країни здатні прогодувати 80 млн людей на всій планеті.

В даний час у Великій Британії українські студенти почали вчитися тому, як очистити ґрунт України від наслідків війни. Загалом 30% української території зараз забруднено російськими мінами.

Як писав AgroPolit.comІгор Клименко дав прогноз по розмінуванню українських земель. Також до кінця року в Україні має з’явитися стратегія протимінної діяльності.

в