12 вересня 2023, 08:31, Харчова безпека

рф знищує право людей на харчування – ООН про знищення українського агроекспорту

Голова ООН з прав людини Волкер Тюрк заявив, що позиція рф щодо експорту зерна унеможливлює право людей на харчування. Про це пише Sky News.

Волкер Тюрк підкреслив, що вихід рф з Чорноморської зернової угоди, а також атаки на українську інфраструктуру постачання продовольства «забирають право на їжу далеко за межі досяжності для багатьох людей».

Голова ООН з прав людини виступив із промовою на відкритті сесії Ради з прав людини в Женеві, зокрема згадавши високий рівень недоїдання в Сомалі та інших країнах Африки. Україна повідомила світовій спільноті про навмисні удари по зернових силосах та іншій інфраструктурі в Одесі та інших портових містах.

У деяких випадках російські пропагандисти стверджували, що на цих об’єктах розташовувалися найманці та військова техніка, але не надали доказів. У липні цього року рф вийшла з Чорноморської зернової угоди, гарантами якої виступала ООН разом із Туреччиною.

Слід зазначити, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав країни Заходу виконати свої обіцянки перед рф та зробити свій внесок у відродження Чорноморської зернової ініціативи. Ердоган сказав, що він знову обговорюватиме відновлення угоди з путіним, і додав, що це питання буде одним із головних пунктів порядку денного на Генеральній асамблеї ООН.

Як писав AgroPolit.comміністр економіки Польщі розповів про заборону на українське зерно. Також путін і Ердоган домовились про відправку до Африки 40 кораблів із зерном. 

в