11 вересня 2023, 15:40, Харчова безпека

Зернова угода без України: путін і Ердоган домовились про відправку до Африки 40 кораблів

Під час зустрічі у рф президент Туреччини Реджеп Ердоган та путін домовилися, що до Туреччини з росії відправлять 40 кораблів із зерном, загальний обсяг якого досягає 1 млн т для переробки і відправки в країни Африки. Про це повідомляє видання Sabah.

За ініціативою Ердогана 1 млн т російського зерна планують переробити в Туреччині та відправити до найбідніших країн Африки. Домовленості, досягнуті під час зустрічі Ердогана з путіним у Сочі, виконуються.

Туреччина планує транспортувати зерно, що постачатиме рф, кораблями вантажопідйомністю 25 тис. т і загалом здійснити транспортну операцію на 40 суднах. Після уточнення графіка найближчими днями кораблі зможуть завантажувати зерно в портах рф.

Після того, як кораблі дістануться до Туреччини, їх вантаж перероблятимуть на приватних борошномельних підприємствах. На першому етапі основну увагу хочуть приділити відправці борошна до Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, Еритреї та Центральноафриканської Республіки.

Ми можемо перемолоти це зерно на борошно і відправити його в африканські країни. Природно, якщо 44% зерна з України йде до європейських країн, рф не дивиться на це позитивно. путін готовий відправити 1 млн т зерна в африканські країни, які цього потребують», – сказав Ердоган після саміту з путіним.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як Україна буде захищати свій агроекспорт. Також Україна може експортувати продовольство без зернової угоди.

в