11 вересня 2023, 13:24, Харчова безпека

Під загрозою життя 250 млн осіб: в ЄС розповіли про наслідки блокади українського агроекспорту

рф повинна припинити блокаду та обстріли українських портів, оскільки блокада експорту українського зерна ставить під загрозу життя близько 250 млн людей у країнах, що розвиваються. Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, пише Інтерфакс-Україна.

Він назвав відверто скандальною ситуацію, коли рф після виходу із зернової угоди блокує та атакує українські морські порти. президент Європейської ради наголосив, що Євросоюз нарощує зусилля для надання українському продовольству альтернативних експортних шляхів. За його інформацією, коридорами солідарності вже було експортовано 41 млн т українського зерна.

Безпосередньо зараз рф продовжує атакувати суверенну державу – Україну, вбиваючи людей, руйнуючи міста. Тому Євросоюз продовжуватиме рішуче підтримувати Україну та чинитиме все більш жорсткий тиск на Росію. Кремлівська війна вражає життя далеко за межами України, включаючи Південну Азію. Понад 250 млн людей постають перед гострою продовольчою небезпекою. Це має припинитися, кораблі повинні мати вільний доступ до Чорного моря і доставити, з ініціативи Антоніу Гуттереша та ООН, 32 млн т українського зерна на ринок, особливо до країн, що розвиваються. У цьому контексті пропозиція кремля надати 1 млн т зерна для Африки абсолютно цинічна», — сказав Шарль Мішель.

Як писав AgroPolit.comЄврокомісар заявив про заборону українського агроекспорту. Також експорт української агропродукції забезпечив зниження світових цін на 23%.

в