11 вересня 2023, 09:55, Логістика/Техніка

Обстріли Дунайських портів можуть призвести до нестачі палива в Україні

Масовані атаки росіян по Дунайським портам можуть призвести до кризи на ринку палива в Україні. Про це повідомив експерт ринку Дмитро Льоушкін.

За його словами, виробництво в Кременчуку практично не працює після торішніх обстрілів. Нафтопереробний завод в Мерефі теж знищили окупанти. Експерт зазначив, що інші міні НПЗ в Україні раніше закрили, бо вони здавалися непотрібними. Трубопровідний ресурс Смига, роботу якого забезпечував переважно Захід країни також знищений війною.

Аналітики зазначив, що Ізмаїл, Рені і Кілію окупанти рівняють щоночі і як тільки там притоплять корабель, ніхто туди вже пливти не захоче. Експерт наголосив, що в Україні немає нафтобаз із запасами, а оперативних запасів на заправках вистачить лише на два – три тижні.

Дмитро Льоушкін також вважає, що залізницю використовувати для постачання важко, оскільки там різна колія і Україна не має необхідних технічних можливостей. Він додав, що бензовози теж не зможуть перекрити всі канали постачання.

Криза біля воріт. Якщо втратимо Дунайські порти як канал постачання паливно-мастильних матеріалів, то я не говорив би з упевненістю, що навіть без зростання споживання палива ми встигатимемо з постачанням», – сказав Дмитро Льоушкін.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як Україна буде захищати свій агроекспорт. Також Україна може експортувати продовольство без зернової угоди

в