10 вересня 2023, 11:56, Харчова безпека

Зернова угода: Ердоган закликає G-20 до тіньових переговорів з рф

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликає кількох лідерів G-20 зустрітися з представниками рф, щоб спробувати відновити зернову угоду. Про це повідомляє Bloomberg.

Ердоган, який у 2022 році допоміг започаткувати зернову угоду, домагається проведення закритих зустрічей із лідерами під час G -20. Як повідомили люди, знайомі з ходом переговорів.

Хоча зусилля Туреччини навряд чи вплинуть на союзників України в США та Європі, прийняття Ердоганом вимог рф підкреслює виклики, з якими він стикається під час війни рф проти України.

Туреччина прагне відновити поставки згідно з угодою за підтримки ООН, з якої рф вийшла в липні, але Ердогану не вдалося переконати путіна повернутися до зернової угоди на переговорах у Сочі.

За словами трьох турецьких чиновників, знайомих з обговореннями, Туреччина просить світових лідерів сприяти страхуванню російського експорту продовольства та добрив лондонською біржою і відновити підключення банків рф до системи SWIFT для міжнародних платежів.

Очікується, що члени G-20 вимагатимуть «негайних і безперешкодних поставок зерна, продуктів та добрив з рф та України. Попередньо, вони скажуть, що зернова угода важлива для задоволення попиту в країнах, що розвиваються, особливо в Африці.

Як писав AgroPolit.com, три країни Євросоюзу продовжують наполягати на забороні українського агроекспорту. Також Україна відповіла на зернову зраду Антоніу Гутерріша.

в