8 вересня 2023, 11:08, Рослинництво

В Нацбанку повідомили про новий рекорд врожайності

Зараз в Україні вже намололи 29 млн т зернових та 4 млн т олійних культур, тому цьогорічна врожайність перевищила рекордний показник минулого року. Про це свідчить Щомісячний макроекономічний та монетарний огляд від Національного банку України.

Ситуація в овочівництві теж стала кращою, ніж минулого сезону. У цьому сезоні зросло виробництво овочів, що відносяться до борщового набору; вирощування кавунів вдалося відновити, серед іншого, це сталося завдяки нарощуванню площ у південних, західних центральних регіонах, які контролює Україна.

В огляді зазначено, що сезонно впали показники обсягів виробництва сирого молока та свинини. Скорочення пропозиції сировини призвело до стримування молоко- та м'ясопереробки. Виробництво борошна теж сезонно зросло, однак подальшому його нарощуванню завадив брак якісної сировини. Слід зазначити, що зараз Україна працює над створенням альтернативних шляхів агроекспорту.

Станом на кінець серпня практично завершено жнива ранніх культур: намолочено 29 млн тонн зернових та 4 млн т олійних. Завдяки сприятливій погоді врожайність ранніх зернових не лише перевищила минулий, а й рекордний 2021 рік. Однак вологе літо позначилося на якості зерна», – сказано в звіті Національного банку України.

Як писав AgroPolit.com, прем'єр-міністр Великобританії на G20 обговорить варіанти обходу чорноморської зернової блокади рф. Також британці розпочали переговори з ООН щодо страхового покриття для кораблів з українським зерном

в